Ötéves terv

Manapság, amikor 100 napokban, naptári években és választási ciklusokban gondolkodnak a politikusok, érdekes visszatekinteni azokra az évekre, amikor még az 5 éves terv volt ami meghatározta a mindennapokat.

Az első ötéves terv 1950-ben született, ezt követte a többi, így 1971-ben a negyedik ötéves terv kezdődött, mely mindenkire – a TVK-ra is – fontos feladatokat rótt. Erről írt a Borsodi Vegyész 1971. november 18-i száma.

„A negyedik ötéves terv időszakában tehát megváltozik a Tiszai Vegyikombinát arculata, ugrásszerűen megnő jelentősége a népgazdaságban. A nagy olefinprogram megvalósulása, az olefin-mű üzembe helyezése elsősorban azt jelenti: színvonalas, korszerű termékek kerülnek hazai- és nemzetközi piacra a Tisza-parti gyárból.”

És valóban, akik akkor már itt éltek, s főleg ha a TVK-ban dolgoztak, elmesélhetik, a gyár napról napra épült az emberek szeme előtt. Éppen ezért egykori kollégámnak sem volt egyszerű dolga, amikor le akarta írni milyen fejlesztések várhatóak még az elkövetkező 5 évben.

„Ismét hangsúlyozom: lehetetlen a teljesség igényével bemutatni a TVK ötéves tervét. De talán az eddigi fejlesztésekből is kitűnt, valóban óriási méretű, és a magyar vegyipar jövőjét munkáló tervről van szó, amelyet a sajtó és a rádió rendszeresen ismertetett és ismertet. (…) Valamennyi terv, feladat megvalósulása lehetővé teszi, hogy 1975-ben az 1970. évi termelési érték 250 százalékos szintre fejlődjön, öt év alatt a TVK közel 20 milliárd forint értékű teljes termelési értéket produkáljon.”

Ezek még ma is imponáló számok.

A jövő héten 1970. 47. hetéből szemlézgetünk.

borza