Érdemes volt tanulni

1970-ben még igencsak fiatalka volt városunk. Az itt lakók hasonlóképpen. Volt, aki itt – pontosabban valamelyik környező településen – tanult, hogy aztán a fejlődőfélben lévő városban találja meg számítását. Egy ilyen történetet osztott meg 1970 novemberében a Borsodi Vegyész.

„A gyerekek már elég nagyok voltak, hogy otthon hagyjam őket. 1959-ben költöztünk a városba, Tiszafüredről. A férjem korábban is a hőerőműnél dolgozott.”

Herbák Mihályné a laboratóriumban kapott állást, és innen ment el tanulni – vegyésztechnikusnak – hogy aztán ennek segítségével a ranglétrán egészen a helyettes csoportvezetői státuszig vigye.

„Amikor ideköltöztünk, 10 épület jelentette Szederkényt. A gyerekekkel együtt nőtt fel a város. A fiam a Zalka Máté Katonai Főiskola hallgatója, a lányom gimnáziumba jár. A gyár termelése pedig megsokszorozódott. A jövő beláthatatlan perspektívát ígér.”

Hányan és hányan jöttek akkor ide lakni! Az akkor még csak hét közben lakott város, mert az elbeszélések szerint a hétvégére mindenki „haza” utazott, mintha csak kollégista lenne.

„Bemutatkozását azzal fejezte be, jól érzi magát a városban, megtalálta a helyét a társadalomban, s érdemes volt fáradoznia, tanulnia.”

Hány ezren voltak még ezzel így egykoron…

A jövő héten 1969. 48. hetéből szemlézgetünk.

borza