Ne sárgulj!

A mai fiataloknak valószínűleg már csak a legendáriumba tartozó kuriózum, hogy egykor volt egy autó, mely papírból - pontosabban műgyanta és műanyag kompozitból - készült. Nekünk, akik tulajdonosai is voltunk a még meg is énekelt négykerekűnek, Zwickau a mai napig egyet jelent a Trabanttal.

Ezért is kaptam fel a fejem a Borsodi Vegyész 1968 decemberének elején megjelent cikkre. A TVK ugyanis szoros kapcsolatot ápolt a „papírjaguár” szülővárosával.

„November 28-án írta alá Huszár Andor a TVK igazgatója és Achim Ortschig, a zwickaui lakkfestékés műgyantagyár igazgatója azt a kutatási és együttműködési szerződést, amelynek alapján a Tiszai Vegyikombinát lakkfesték- és műgyantagyárának műszaki kollektívája az elkövetkező két évben sokat ígérő együttműködést fejt ki az NDK-beli testvérvállalat szakembereivel.”

Bár a cikk címét olvasva felcsillant bennem a remény, hogy a TVK festékgyára esetleg tevőlegesen is hozzájárult a legendás járműhöz, de a cikk tanúsága szerint egészen másról volt szó.

„A kooperáció célját szó szerint a következőképpen határozza meg a szerződés: „Tekintettel az értékes, a sárgulással szemben ellenálló, levegőn gyorsan száradó alkidgyanták iránti igényekre, a szerződő felek megállapodtak, hogy munkamegosztás alapján kölcsönösen előnyös együttműködést folytatnak az alkidgyanták szintézise és analitikája terén.”

Az együttműködés 1969 januárjától 1970. december végéig szólt. Arra nem tért ki az írás, hogy ezért Trabantot kaptak-e Szederkényben.

A jövő héten 1967. 50. hetéből szemlézgetünk.

borza