Fiatalos probléma

Ha valaki figyeli városunk történéseit, akkor pontosan tudja, hogy bár számos fejlesztés és beruházás van településünkön, valamint a szociális háló is kiemelkedő, ennek ellenére itt sem minden fenékig tejföl. Vannak problémák, melyek az önkormányzat vállát nyomják. És így volt ez régen is, legalábbis a Borsodi Vegyész egyik 1967-es cikke szerint.

„Tiszaszederkény-Újváros azért jött létre, mert itt épült fel hazánk egyik legmodernebb kombinátja. Ha a gyárat, a munkakörülményeket, a kereseti lehetőséget nézzük, rögtön szembetűnő, milyen lehetőségeik vannak az itt élőknek. Persze probléma is akad, ami felett nem szabad elsiklani.”

Akkoriban a fiatalság okozott gondot - de nem úgy, ahogy ma gondolnánk.

„Tiszaszederkény népszaporulata jóval az országos átlag felett van, nagyon sok a gyerek, sok a fiatal szülő. Jó lenne, ha a már sokat emlegetett bölcsődei, óvodai kérdést egyszer és mindenkorra tisztába tennénk.”

Akkoriban kevésnek bizonyult az - egyébként országos átlagot meghaladó - óvodai és bölcsődei férőhely. A szülő, aki dolgozott, de gyermekét nem tudta biztonságosan elhelyezni, bizony nem kevés problémával kellett, hogy megküzdjön.

„A kérdés csak látszólag magánügy. Társadalmivá teszi az is, hogy a nyugodtabb életet élő emberek munkája hasznosabb a társadalom számára, mint az apróbb gondok közzé süllyedt embereké.”

Felmerült a társadalmi munka lehetősége. Aki részt vesz az új létesítmények létrehozásában, annak gyermeke előnyt élvezhetett volna a felvétel során. Talán ez az, ami valóban „bezzeg” szintre emeli ezt a város. Mert az itt élők nem csak elvárták, hogy mindent megkapjanak, hanem tettek is érte. Ezért is fejlődhetett 50 éven át Tiszaszederkény-Leninváros-Tiszaújváros.

Legközelebb 1966-ból a várossá válás évéből szemlézgetünk. 

borza