A hatvanhatodik '66-ban

Múltidéző sorozatunkban eljutottunk 1966-ig, annak is a végéig. Ahogy hétről hétre haladtunk vissza az időben, a rovatot követők számára remélem kirajzolódott az, hogy miként is lett az itt elterülő pusztából város, az otthonunk. Ha mindez nem is 1966-ban kezdődött, de hivatalosan várossá ebben az évben vált településünk. Nem csoda, hogy még decemberben is erről szólt minden itt, az akkori Tiszaszederkényben. Az év utolsó tanácsülésén például számba vették, mi az a sok minden, ami hatására várossá válhatott a település. Erről a Borsodi Vegyész két száma is tanúskodik. Részint az év végi, illetve az új város megszületését köszöntő március 31-i.

„Míg 1962-ben 750 lakással rendelkeztünk, addig 1966 tavaszáig 1404 lakás épült fel Tiszaszederkényben. Négy évvel ezelőtt mindössze egy épületben volt központi fűtés, 1966. december 31-ig összesen 1303 lakásban lesz távfűtés és gázszolgáltatás. Négy évvel ezelőtt 22 kereskedelmi egységet számláltak Tiszaszederkényben, jelenleg 36 egység áll a város lakóinak rendelkezésére. Az új üzletsor átadásával négyszeresére emelkedett a kereskedelem forgalma.”

És ha még jobban a mélyére nézünk a dolgoknak, akkor a várossá nyilvánítás idejéből láthatjuk, nem akármilyen volt ez a város, hiszen az itt élők kiváló körülmények között tölthették mindennapjaikat. „Azt is kevesen tudják, hogy a közszolgáltatást illetően (villany, gáz, központi fűtés) Tiszaszederkény minden más várost megelőzve hazánkban az első helyen áll.”

Mindennek 50 éve. Köszönöm, hogy velem szemlézgettek az elmúlt 51 hétben.

borza