INFORMÁCIÓK A 2020 NOVEMBER 11-ÉN ÉLETBE LÉPŐ KORMÁNYRENDELETTEL KAPCSOLATBAN

Magyarország Kormánya 2020. november 4. napjától a koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.  Az Országgyűlés a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvényben felhatalmazta a Kormányt, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben meghozott kormányrendeletek hatályát 90 nappal meghosszabbítsa.

Magyarország Kormányának 484/2020. (XI.10.) számú rendelete alapján 2020. november 11-től számos, az életünk szinte minden területét befolyásoló korlátozó intézkedés lép életbe. Az alábbiakban összefoglaltuk Önöknek a legfontosabb általános szabályokat (melyek hazánk minden településére érvényesek), illetve az ezek alapján meghozott tiszaújvárosi intézkedéseket.

A 484/2020. (XI.10.) számú rendelet teljes tartalma az alábbi linken érhető el: https://magyarkozlony.hu/

Általános intézkedések:

 • Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe (az idevonatkozó kivételeket lásd a rendelet 3. §-ban)
 • A maszkviselésre vonatkozó korábban bevezetett szabályok továbbra is érvényben maradnak: üzletekben, tömegközlekedési eszközökön stb. kötelező a szájmaszk viselése.
 • Tilos minden gyülekezés a nyilvános helyeken, közterületeken
 • Elmaradnak a rendezvények (kulturális, sport-, és magánrendezvények, karácsonyi vásár stb.).
 • A sportesemények zárt kapuk mellett tarthatók meg.
 • Az éttermekben csak elviteles kiszolgálás működik.
 • Az üzletek – a gyógyszertárakat és benzinkutakat kivéve – este 7 órakor bezárnak.
 • Az egyéni szabadtéri sportolás engedélyezett.
 • Tilos a szabadidő létesítmények használata (fitnesztermek, uszodák, könyvtárak stb.)
 • A középiskola 9. osztályától digitális tanrend lép életbe (a bölcsődék, óvodák, általános iskolák a megszokott rend szerint működnek).
 • Magán és családi rendezvények maximum 10 fő részvételével tarthatók meg.
 • A temetéseken maximum 50 fő vehet részt.
 • Az esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók meg.

 

A fentieket figyelembe véve és azok mellett városunkra vonatkozóan az alábbi kiegészítő döntéseket hoztuk meg:

- November 12-től Tiszaújváros valamennyi közterületén minden 6. életévét betöltött állampolgár köteles szájmaszkot viselni. Sporttevékenység közben természetesen nem kötelező a maszkot viselni, valamint a város kijelölt pontjain szintén eltekintünk a maszk viseléstől. Ilyen terület lesz a KRESZ park, az Ifjúsági park, a Nyugdíjas park, a Március 15. park, a játszóterek, valamint a városközponti tó körüli sétányok.

- Az egynapos sebészeti ellátásokat szüneteltetjük, az időponttal rendelkező betegeket kollégáink telefonon értesítik. A rendelőintézet egyéb szakrendelései egyelőre a megszokott rendben és a korábban bevezetett óvintézkedések mellett működnek.

- A bölcsődei és óvodai ellátás, valamint az általános iskolák változatlan rendben működnek. A középiskolákban 9. osztálytól digitális tanrend lépett életbe, a 7-8. osztályokban normál rendben folyik az oktatás.

- A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő ideiglenesen nem fogad vendégeket. Ennek megfelelően a Fiziko- és Balneoterápiás részleg medencés kezeléseit felfüggesztjük, de az egyéb gyógyászati kezelések (fizikoterápia, massszázs, gyógytorna, súlyfürdő, tangentor stb.) zavartalanul folytatódnak.

- A közterületeken található sport- és labdarúgó pályákat lezárjuk, de a játszóterek továbbra is használhatóak.

- A Sportcentrum uszodáját és a Deák téri uszodát a lakossági úszók, a diáksportolók, az úszásoktatáson résztvevők és az egyéb uszodai tömegsport tevékenységet végzők ideiglenesen nem látogathatják. A csapatban, csoportosan művelt szabadidős-sportolásra sem a szabadban, sem a fedett létesítményekben nincs lehetőség. A csapatsportágak bajnoki mérkőzéseit zárt kapuk mögött kerülnek megrendezésre. Az egyéni szabadidő-sportolók az alábbi létesítményeket használhatják a Sportcentrumban: rekortán futópálya, szabadtéri kondipark.

- A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár minden intézményegysége zárva tart a látogatók előtt. A Hamvas Béla Városi Könyvtár a jelenleg működő részleges szolgáltatásait felfüggeszti, áttér az online szolgáltatásokra. A „Könyvet házhoz” szolgáltatás kibővített formában működik tovább. A Derkovits Művelődési Központban működő amatőr művészeti csoportok szakmai tevékenységüket felfüggesztik.

- A szociális étkeztetés az eddig megszokott rend szerint zajlik. Az ebédre várakozókat kérjük, hogy a sorban állás ideje alatt is viseljék a maszkot és tartsák be a védőtávolságot.

- A „Tisza-Parti” Szabadidőházban bezár az Ifjúsági Klub.

- Az Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium konyháján csak a fent nevezett, illetve a Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola oktatási intézményben tanuló diákok és dolgozók vehetik igénybe az étkezést. Az ebédet: 11.30 és 12.20 óra között időszakban ételhordó edényekben elvihetik, 12.25 és 14.00 óra közötti időszakban helyben fogyaszthatják. Azok a vendég étkezők, akik a fent nevezett intézményben étkeztek 2020. november 11-től a Központi Étterem konyháján tudják igénybe venni az étkezési szolgáltatást.

- 2020. november 16-tól a TiszaSzolg 2004 Kft. ügyfélszolgálati irodában a személyes ügyfélfogadás ideiglenesen szünetel. Kapcsolattartás: hangrögzítővel ellátott telefon: 06-49-544-323, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

- Szünetel a Brigádház bérbeadása.

- A 2020. november 13-án esedékes Tisza úti vásár elmarad.

- Az élelmiszerpiacon működő gombavizsgáló 19 órakor bezár.

- Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja, a Képviselő-testület, illetve bizottságok üléseinek összehívására a veszélyhelyzet időszakában nincs lehetőség.

Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy vegyék tudomásul és tartsák be az új szabályokat, hiszen mindannyiunk közös érdeke az, hogy lelassítsuk az új típusú koronavírus terjedését. Bízunk benne, hogy az intézkedések hatására és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően belátható időn belül csökken az új megbetegedések száma, némileg enyhül az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő óriási nyomás, melynek köszönhetően számos életet menthetünk meg.

Dr. Fülöp György
Tiszaújváros polgármestere