Fürdőző olvasókat vár a Strandkönyvtár

strandkonyvtar1Kis asztal a rajzoláshoz, a társasjátékozáshoz, székek az olvasáshoz.

Napágyon pihenni a vízparton egy jó könyvvel a kezemben hideg limonádét szürcsölgetve. Nekem ilyen az ideális nyaralás. Augusztus 2-ától ezt könnyedén megtehetem a városi strandon, hiszen idén is megnyitott a Strandkönyvtár.

2020 óta minden nyár augusztusában kitelepül a Hamvas Béla Városi Könyvtár a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőbe, ahol a hullámmedence mellett egy kis filagóriában várják az olvasás kedvelőit. Aki elfárad a medencében, pihenésként egy plédre letelepedve veheti kézbe a Strandkönyvtár egyik olvasmányát. Van miből válogatni, különféle regények, magazinok, képeskönyvek, napilapok és keresztrejtvények is szerepelnek a kínálatban.

- Idén újdonsággal is készülünk, augusztus 11-én a Digitális Utazó Élményközpont programján vehetnek részt a strandolók - kezdi Kázsmér Ágnes, a könyvtár vezetője. - Mivel nálunk is van Digitális Jólét Program pont, korábban is volt már ilyen lehetőség a könyvtárban, akkor iskolai osztályoknak szerveztük, most a strandolóknak kedvezünk vele. Különféle technológiákkal készült eszközöket, 3D nyomtatókat, LEGO robotokat és távirányítós drónokat is kipróbálhatnak majd. Ehhez hasonló újításokat minden évben szeretnénk megvalósítani, amikkel felhívhatjuk a figyelmet a könyvtárunkra is. Ezen kívül kézműveskedéssel, színezőkkel, foglalkoztatókkal és izgalmas társasjátékokkal is készültünk, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb időtöltést. Vittünk ki plédeket és kis asztalokat, a gyerekek önállóan vagy együtt a családdal is eljátszhatnak. Van lehetőség beiratkozásra, kölcsönzésre és előjegyzésre is. Ha valaki nem tudja a strandra visszavinni a kikölcsönzött könyvet, nyugodtan beviheti bármelyik fiókkönyvtárunkba, csak a nyitvatartási időt kell figyelni.

A készletet rendszeresen váltják, töltik a polcokat, figyelik az igényeket, és ahhoz mérten változtatnak a kínálaton a könyvek és újságok tekintetében is.

- Most látom először ezt a kis könyves kuckót - nézi érdeklődve a Strandkönyvtárat Takács Judit, aki két kisgyermekével idén másodszor jött ki a strandra. - Nagyon jó ötlet, fontos, hogy minél többet találkozzunk mi felnőttek is, és a gyermekek is a könyvekkel és az olvasás szeretetével. Ez egy nagyon jó hátteret tud adni és egy olyan dolog, amiből töltekezni tudunk. A fiam másodikos, most kezd el a könyvekkel, a kötelező olvasmányokkal foglalkozni, a picit pedig még nem igazán lehet kihozni a vízből. Én mindenevő vagyok, azt olvasom, ami éppen szembejön, de a science fiction az örök kedvenc még gyerekkoromból, de már a spirituális könyvek is bejöttek az utóbbi időszakban.

- Eddig nem hallottam erről a lehetőségről, de mindenképpen meg fogom nézni, én ugyanis a nyaralások alkalmával is sokat olvasok - meséli Nagy Orsolya. - Itt azok is könnyedén lefoglalhatják magukat, akik egyedül jönnek strandolni, de a szülőknek is segítség lehet, hogy két fürdés között, a pihenőidőben leülhetnek ide a gyerekek színezni, rajzolni. Egy gyereknek sokkal izgalmasabb ilyen környezetben, egy strandon olvasgatni, mint otthon, talán itt szereti meg az olvasást. Bár egyelőre nem sok embert látok körülötte, de gondolom, csak idő kell hozzá, hogy az emberek felfedezzék, hogy ilyen is van itt.

Ezzel a szolgáltatással a szervezők a könyvárat és az olvasást népszerűsítik, emellett pedig minőségi kikapcsolódást nyújtanak két csobbanás között minden strandolónak. A Strandkönyvtár augusztus 31-ig áll nyitva az olvasók előtt, keddtől szombatig, délután 13:00 és 18:30 között.

venna