Pataki Jánosra emlékezve

kiállítás1Összecsendült néhány pohár.

A múltidézés jegyében kezdődött a 2021 novemberében megalakult Pataki János Képzőművész Kör amatőr művészcsoport „Színezd újra” című kiállításának megnyitója a tiszaszederkényi Óvárosi Kult Galériában.

Füredi Zsuzsanna művelődésszervező köszöntötte a teltházas publikumot, majd Orliczki Frigyes zenei előadását Tóth Ferenc művelődésszervező gondolatai és Mátyás Zoltán igazgató megnyitóbeszéde követte.

- Ötvenhat évvel ezelőtt, 1966 augusztusának utolsó hetében a képzőművészeti szakkör tagjainak 46 alkotásából megnyílt a város első nagyszabású tárlata a Tiszaszederkényi Lakberendezési Áruházban. A szakkört Pataki János festőművész vezette, akinek személyisége, kisugárzása és művei óriási hatást gyakoroltak a Tiszaújvárosban alkotó, vagy innen elszármazott művészek munkásságára - érzékeltette a márciusban elhunyt legendás piktor városunk kulturális életében betöltött szerepének jelentőségét a Derkovits Művelődési Központ igazgatója.

- Ha nagyon tömören kellene megfogalmaznom, milyennek ismertem őt, csak annyit felelnék: egy igazi egyéniségnek. Ez bizonyára roppant közhelyesen hangzik, amely önmagában végtelenül méltatlan volna János emlékéhez, úgyhogy megpróbálom hosszabban - emlékezett párás tekintettel Kormos Dénes, a képzőművész kör vezetője. - Ahogy a világhoz viszonyult, ahogy engedte magához közel a tárgyakat, a természetet, az embereket, egészen rendkívüli. Sose viselt álarcot, sajátságos öltözködése és megnyilvánulásai nem a modorosság, hanem a valódi személyisége bizonyítékai voltak. Úgy gondolom, mind emberként, mind pedig művészként olyan kisugárzással bírt, amelyből inspiráció gyanánt biztosan megőriznek egy leheletnyit mindazok, akik valaha találkoztak vele.

- Ön szerint, ha most itt lehetne közöttünk Pataki János, vajon mit tenne?

- Nagyon jól érezné magát. Őszinte érdeklődéssel kérdezne és hallgatna meg minden kiállító művészt az elképzelésükről, biztatná mindőjüket, és az összes alkotásban felfedezné az értéket.

A Pataki János Képzőművész Kör első csoportos kiállítása november 11-ig várja a művészetszerető közönséget.

Ördögh István