Kilencvenmilliós megtakarítás

derko1Kihalt a Derkovits Művelődési Központ aulája. Az emeleti irodákból is a városi könyvtárba, illetve a polgármesteri hivatalba költöztek a munkatársak.

Hosszabb lesz az igazgatási szünet a Polgármesteri Hivatalban és a Derkovits Művelődési Központ sem lesz nyitva jövő márciusig. Az önkormányzat az energiatakarékosság jegyében hozta meg a döntést, hiszen az elszabaduló energiaárak és a gazdasági recesszió felülírta a korábbi terveket.

December elsején bezárt a Derkovits Művelődési Központ épülete. A folyamat előkészítése többlépcsős volt, hiszen 15 munkatársat kellett új helyre költöztetni. A gazdasági részleg négy dolgozója a Polgármesteri Hivatalba, míg azt intézmény vezetése, a művelődésszervezők és a technikai állomány a városi könyvtárban folytatja munkáját következő 3 hónapban.

- Körülbelül 80 millió forintos megtakarítást ér el a város ezzel a lépéssel, amit, akármilyen nehéz és szomorú is a szakmánk számára, meg kellett tenni - kezdi Mátyás Zoltán, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. - A szakmai munkánkban azonban nem szabad megállnunk, és nem is tudunk, hiszen folyamatban lévő programjaink, rendezvényeink vannak, például az Adventi hangolódás, a Szederkényi gyertyagyújtás, illetve a Tisza-parti csillagszórás. Már folynak a tavaszi és nyári eseményeknek az előkészítése, tervezése is. Januárban lesz a kultúra ünnepe, ehhez kapcsolódóan Tiszaszederkényben és itt, a városi könyvtárban is lesz egy pódiumműsor, illetve a kiállítóteremben Zajácz Tamás jubileumi kiállítása. A másik fontos feladatunk, hogy a művészeti közösségeink, például a fúvószenekar vagy a kézműves szakkörök is megfelelően tudjanak próbálni a következő 3 hónapban, ennek megfelelően Tiszaszederkényben és a könyvtár előadótermében is folynak majd próbák.

A képviselő-testület februárban döntött arról, hogy az év utolsó hetében igazgatási szünet lesz a Polgármesteri Hivatalban. A legutóbbi ülésen azonban újabb határozatot hoztak, ami összhangban van a kormányzati igazgatási szünettel. Így december 23-ától egészen január 6-áig lesz zárva a hivatal.

- Az első olyan nap, amikor újranyit a hivatal, január 9. lesz - kezdi dr. Juhos Szabolcs jegyző. - A bezárás oka, hogy ezzel jelentősen mérsékelhető az energiafogyasztás. A számítások szerint - függően persze a téli hőmérséklettől - akár 8-10 millió forint is megtakarítható ezzel az intézkedéssel. A dolgozók évi szabadságának terhére fog ez menni, a városlakókat, az ügyfeleket pedig rendszeresen, több felületen is fogjuk tájékoztatni. Lesz ügyelet, de ez kizárólag a halaszthatatlan ügyek, elsősorban az anyakönyvi ügyek intézésére. December utolsó és január első hetében is két-két napon lesz ügyelet biztosítva, 2022. december 28-án (szerdán) és december 30-án (pénteken), valamint 2023. január 3-án (kedden) és január 5-én (csütörtökön) 08:00 - 10:00 között. 2023. január 9-étől (hétfőtől) a megszokott munkarend szerint működik a Polgármesteri Hivatal.

venna